Narsissisme betyr egentlig sykelig eller skadelig selvnytelse og beskriver noen som forelsker seg i seg selv. Det er betegnelse hentet fra den greske myten om ynglingen Narkissos som så sitt eget speilbilde i vannet og ble så forelsket at han ble dømt til å tæres hen og dø. I dagligtale brukes narsissisme nærmest synonymt med selvopptatthet.

Malt, Ulrik. (2009, 13. februar). Narsissisme. I Store medisinske leksikon. Hentet 10. juni 2014.

Denne grafikken oppsummerer noe av forskingen på sammenhengen mellom narsisisme og sosiale medier, og viser blant annet at folk som bruker Facebook oftere har narisistiske eller usikre personlighetstrekk, og at folk med narsisistiske personlighetstrekk oftere oppdaterer Facebook, poster selfies – bilder av seg selv eller legger inn sitater eller motto på siden for å stille seg selv i et godt lys.

Denne forskningen skal holdes på en armlengdes avstand. Det er selvsagt ingen kausalitet i dette. Det er ikke slik at om jeg poster et sitat av Shakespeare om morgenen, så er jeg syk. Tvert i mot er du nok ganske normal.

Se bare på nettstedet familyshare.com som er laget av det amerikanske mediaselskapet Deseret Digital Media. De har spesialisert seg på det som lettest kan beskrives som hyggelig familievennlig innhold og benytter i utstragt grad “visdomsord” på Facebook for å skape engasjement rundt sin Facebookgruppe. Det er imponerende at de har flere enn åtte millioner likes på gruppen sin, men det ligger mye arbeid bak at de har klart å engasjere hele 3.5 millioner av dem. Coca Cola har til sammenlikning aktivisert en prosent av sine lesere på Facebook.

Her er plakaten jeg kom over, som var utganspunktet for denne selvopptatte posten. Den var først og fremst en unnskyldning for å vise denne plakaten.

Selfie Syndrome
Source: BestComputerScienceSchools.net

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *