Dette intervjuet ble gjort for Dagbladet.no i november 2002, men er republisert siden det ikke lenger er tilgjengelig på Dagbladet.no.


SØKEGURU: Larry Page (29) er president i Google. Søkemotoren ble til på gutterommet og er nå en av de største nettstedene i verden.
FOTO: METTE MØLLER

Den ultimate søkemotor forstår alltid hva du leter etter. Og gir deg svaret. Den vil løse alle verdens problemer. Dagbladet.no har møtt Googles skaper Larry Page.

JAN THORESEN
Onsdag 06.11.2002, 11:42
oppdatert 11:45

Google er verdens beste søkemotor. Det har gjort den til verdens største. Hver dag svarer Google på 150 millioner søk etter alt fra bombeoppskrifter til flybilletter. På noen brøkdeler av et sekund søker den igjennom tre milliarder sider Internett på 82 språk før den gir deg svaret. Hemmeligheten ligger i teknologien.

– For mange år siden forsøkte vi å selge teknologien. Da sa folk at søk, det var gjort før. Nå har vi 600 ansatte. Og halvparten jobber med å gjøre søkeresultatene enda bedre. I tillegg tjener vi penger og har gjort det det siste halvannet året. Vi vil aldri bli ferdig med å forbedre oss, sier Larry Page til Dagbladet. Han sier han er i Norge for å se fjorder og besøke slektninger. Men blir hemmelighetsfull når vi spør om han også er her for å gjøre forretninger.

Det startet selvsagt på gutterommet. Sammen med studenten Sergey Brin startet Larry Page å eksperimentere med søk i store datamengder mens de jobbet med et doktorgradsprosjekt på Stanford i California i 1995. Etter noen år var Larrys soverom blitt omgjort til maskinrom, mens Sergeys rom var kontoret. Da var det på tide å flytte ut av studenterhjemmet. Etter oppfordring av blant andre David Filo, som ble milliardær på å starte Yahoo, ble Google et eget selskap i 1998. Siden har det bare gått en vei.

Ble sensurert

For mange er Google selve Internett. Før tastet folk inn nettadresser inn i nettleseren. Nå søker de på Google isteden. Verbet å google er allerede tatt i bruk på norsk. Å google noe eller noen betyr å sjekke hva som ligger på nettet om emnet eller personen. For bedrifter kan det å komme øverst på søkeresultatlista bli et være eller ikke være. Søkemotoren er også blitt så viktig den ble sensurert i Kina.

– At Kina valgte å fjerne tilgangen til akkurat vår søkemotor, er egentlig en fjær i hatten. Det betyr at vi gjør noe riktig, sier Page. Protestene ble så store at Kina måtte åpne opp tilgangen til en moderert versjon. Rundt halvparten av søkemotorens brukere kommer nå fra utlandet.

Demokratisk

Kjernetekonologien til Google er et rangeringssystem som sørger for å skille de viktige sidene fra de uviktige. Hos Google vil en side som mange andre linker til derfor vises først. At andre linker til den, må bety at den er viktig.

– Fører ikke dette til at de store nettstedene bare blir større?

– Nei. For det første tar teknologien hensyn til en rekke andre ting enn bare antall linker til siden. I tillegg viser det seg i praksis at nye sider raskt kommer høyt opp. For eksempel en side om en ny film blir prioritert høyt fordi en eller annen stor side linker til den. Dersom Dagbladet linker til en annen side fra seg selv, vil denne komme høyere opp, siden Dagbladet er en stor og viktig nettside. Teknologien vil da stole på Dagbladets vurdering, forklarer Page.

Ultimat søkemotor

Larry Page ble av det akademiske bladet MIT Technology Review pekt ut som en av de hundre viktigste personene i verden som kommer til å skape framtida vår. Det er en oppgave han tar alvorlig. For Page betyr det å lage bedre søk. Han drømmer om den utlimate søkemotoren.

– Det er langt igjen til at søkemotoren forstår nøyaktig hva du er ute etter, men det er målet. Den dagen vi klarer det, vil alle verdens problemer være løst, sier han filosofisk.

– Det er mange ting som fungerer utmerket i dag. Nylig fikk jeg høre om eksempel en dame som var plaget av sykdom. Hun skrev inn alle sine symptomer. Det første treffet hun fikk, var navnet på sykdommen sin. Andre ting fungerer ikke i det hele tatt. For eksempel har vi dårlig søtte for geografisk søk. Dersom jeg for eksempel vil finne en skole i nærheten av meg, klarer vi ikke å finne det automatisk, sier han.

Selskapet lanserer nyheter fortløpende. Det starter gjerne med et prosjekt som en av de ansatte pusler med. Som så plutselig vokser og blir til en egen tjeneste. Nyhetssøket som scanner gjennom fire tusen aviser flere ganger i timen, er et eksempel på en slik tjeneste. Google Answers, en tjeneste der folk kan stille vanskelige spørsmål og godkjente eksperter svarer mot et par dollar, en annen.

– Det er litt tilfeldig hva vi lanserer først. Men hvis en tjeneste tar av, er det vanskelig å ta den bort igjen, sier han.

Annonser

En ting som har tatt av, er Googles annonser. Som den eneste i bransjen, valgte selskapet å si nei til reklamebannere på nettsidene. Isteden selger de tekstlinker. Dersom du selger blomster, kan du kjøpe en annonse som kommer opp hver gang noen søker på ordet blomster. Det virker, ifølge selskapet.

– Noen rådgivere anslo at markedet for tekstlinker i tilknytning til søk er på minst en millard dollar. Det tror jeg er rett, for å si det slik. Vi har en stor andel av det markedet, sier Page.

Det er tankegangen om at brukeren er viktigst som styrer hele selskapet. Derfor finnes det bare tekstannonser og derfor er designet totalt minimalistisk. Søketjenesten skal først og fremst virke.

– Vi er konservative. Det liker brukerne, sier han.

Søketips

Larry Page sier brukerne blir stadig mer avanserte. Tidligere søkte folk på bare ett ord. Nå er vi blitt flinkere til å sette sammen ord og søke mer avansert. I tillegg merker han at folk har fått bredånd.

– De som har bredbånd hjemme søker mye mer enn andre. De har tydeligvis maskinen på og slår opp i Google når de lurer på noe, sier han.

Her er hans søketips:

  • Det er viktig at du bruker ord som faktisk er på siden du leter etter. Du kan få treff dersom du skriver ‘Jeg vil vite hva som er… osv’, altså vanlig dagligtale. Men Google støtter det dårlig. Skriv isteden nøyaktig de ordene du tror står på siden.
  • Bruk fnutter eller gåseøyne. Skriver du Larry Page, får du treff på alle sidene som inneholder Larry og Page. Skriver du ‘Larry Page’, får du alle sidene som inneholder mitt navn.
  • Begrens søket til land eller språk. Google beregner automatisk hvilket språk en side er skrevet på. Dersom du leter etter en norsk side, begrens deg til å bare søke i norske sider.LES OGSÅ:

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *