En venn av meg hadde kjøpt seg ny GPS til bilen fordi han etter få måneder knuste skjermen på den forrige, en Navigon 6310 GPS. Visstnok en glimrende maskin, sier de som har brukt den endel.

For meg som er storbforbruker av elektronikk, har jeg blitt stadig mer opptatt av å reparere isteden for å kjøpe nytt. Servicen hos Navigon var skuffende. De skulle ha 200 euro for å bytte skjermen på den, og det er nesten like mye som det den kan kjøpes ny for på nettet nå.

Etter minalt med arbeidsinnsats, klarte jeg å bytte skjermen selv for 280 kroner. Slik gjorde jeg det:

 

 1. Plukk enheten fra hverandre
  Dette er som regel ganske lett. På min enhet var det fire skruer på baksiden. For å få de løs, trengte jeg et ørlite Torx T5 skrujern, som jeg kjøpte på Biltema. Så var det bare å lirke litt i skjøten på plastdelene og å få det hele fra hverandre. Noen plastdeler var holdt fast av små plaslåser som kunne vippes opp med skrujern.
  P1020504
 2. Løsne skjermen
  For å få løsnet ledningen, eller båndet, som går til skjermen, må kontakten vippes opp. Jeg brukte et lite skrujern, men vær forsiktig, det er lett å ødelegge elektronikken om du glipper med skrujernet.

  P1020383

 3. Bestill ny skjerm på eBay
  Selv om Navigon nektet å selge meg ekstra skjerm, er det bare å bestille tilsvarende skjerm fra eBay. Detaljene sto på baksiden av skjermen. Jeg søkte på AT043TN24 og fikk opp flere selgere som tilbød skjermen for 30 dollar. Summen er så lav at du kan importere den tollfritt til Norge. Skjermen min var merket med V.5 men jeg fant bare V.1 til salgs på nettet og gamblet på at den virket. Det gjorde den. Min GPS hadde trykkfølsom skjerm. Pass på at du får med både skjermen og digitizeren (den som registrerer trykk på skjermen), skal være montert sammen fra fabrikken.
  P1020385
 4. Sjekk at skjermene er nogenlunde like
  Den nye er til høyre. Den gamle hadde noen dempematter på baksiden, men jeg valgte å ikke flytte over de til den nye skjermen.
  P1020498
 5. Plasser skjermen i plastdekselet
   P1020506 P1020507
 6. Monter skjermen på hovedkortet
  Det er kun den brune delen, ikke den hvite, på kontakten som skal klemmes ned for å låse på plass ledningen.

  P1020502

 7. Test resultatet
 8. P1020508

Det hele var overraskende enkelt og tok mindre enn en time tilsammen. Det beste er følelsen av å ikke ha kastet en fullt t brukbar ting, men heller brukt tid på å reparere den. Reparasjon er den nye shoppingen.

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *