Jeg har meldt meg på en ekstrem vinterfjelltur til Store Midtmaradalstind i Horrungane i Jotunheimen. Dette området er et av de mest fantastiske jeg har gått i noen sinne. I fjor gikk jeg Skagastølstraversen og rasket meg 18 totusenmeterstopper på en langhelg. La selvsagt ut en skryteliste på bloggen også. Det var egentlig min første skikkelige fjelltur. Bildet over er forøvrig fra Patchells Sva ved Halls Hammer, et artig lite crux på vei mot Sentraltind.

Nå har jeg bestemt meg for å hoppe i det igjen. Denne gangen går turen til Søre Midtmaradalstind som er 2056 moh.

 image

Vis Store Midtmaradalstind i et større kart

Problemet er at jeg er uefaren på vintertur. Jeg skal gå sammen med profesjonelle førere, men skal jo ta vare på meg selv. Det blir nok 10-12 minus på dagen og ned mot 20 om natta. Vi skal sove i vintertelt, har kokekar med bensin og slikt noe. Teltleir i bunnen av dalen, ved Bandet. Truger inn dit. Stegjern og isøks opp på fjellet. Varmt vann i termos. Turen tar fire dager.

Så hvordan skal jeg holde varmen?

  1. Sovepose: Har superfin og lett dunpose fra Western Mountaineering som tåler minus 7. Har også bivvy i GoreTex og lakenpose i Silke. Løsning: Innerpose i fleece, eller ekstra sommerpose i kunstfiber som innerpose?
  2. Beina: Flere seett ullsokker er opplagt. Men inne i teltet bør jeg ha noe varmere. Duntøfler er kanskje det jeg bør gå for. Noen som har noe å anbefale her?
  3. Sko: Har supre og  stive fjellsko som tåler stegjern. Men er de varme nok? Er usikker. Har fått beskjed om at vintersko med uttagbar innersko er å anbefale. Noen som har prøvd slike og kan anbefale noen merker? Alternativet er kanskje å ha noe skoovertrekk som varmer utenpå skoen? Noen som har prøvd å gå med stegjern med slike?
  4. Liggeunderlag. Oppblåsbart blir for kaldt. Jeg har stor tro på gammeldags tykt liggeunderlag. Men min kollega Andreas Carlsen mener jeg må ta med dobbelt liggeunderlag for ikke å fryse. Har han rett?

Er sikker på at det er mange erfarne vinterklatrere der ute som kan hjelpe meg i mål!

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *