Honda Insight Hybrid 2009 brochure (Netherlands)

Bilpressen liker å hylle hybridbiler. Men denne uka har de fått gjennomgå. Den mest underholdende slakten av Toyota Prius og Honda Insight, var i Dagens Næringsliv. Bernt Gran skriver vanligvis innsiktsfult og underholdende, kanskje også en tanke vulgært. Det gjør han her også. Han mener hybridbilen er borgerskapets måte å rense samvittigheten på, og at klimabidraget fra hybridbilene er lik null.

Det er drøssevis av dieselbiler som har tilnærmet samme miljøprestasjoner, men som likevel er billigere, mer praktiske og kjører bedre enn våre to hybrider, skriver han.

Og det har han jo forsåvidt rett i. En Volkswagen Polo Bluemotion slipper for eksempel ut 99 gram co2, men skal du få med familien, må du vel minimum opp i en Ford Focus 1,6 TDCI 90hk Trend Econetic som slipper ut 114 gram co2. Prius 2010 slipper ut 89 gram co2. Prius er med andre ord 22 prosent renere enn den reneste sammenliknbare dieselbilen på markedet.

Bert Gran overdriver altså. Det betyr ikke at han tar feil, eller at kritikken ikker er legitim. Men han overdriver.

En som slett ikke overdriver er sosilog Kjetil Rolness, som skriver i papirdagbladet på lørdager. Kommentaren hans "Snill, stygg og Lysegrønn" er derfor ikke lagt ut på nett. Men han skriver svært godt om at hybridbilene handler om symbolverdi, utseende og markedsføring snarere enn reelt miljøvern. Over snittet lesverdig.

OPPDATERT: Siden Dagbladet ikke har lagt ut saken på nett, har Kjetil Rolness gjort det selv.

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *