Jeg elsker Dagbladet og har jobbet der i åtte år. Derfor blir jeg oppriktig lei meg når jeg ser forsider som dagens papiravis. Jeg har jo lyst til at avisa skal overleve.

Saken hadde forsiden og sidene 2 og 3 på papir og ble etterhvert lagt ut på nettet. Den er skrevet av to dyktige og erfarne journalister. Hovedpoeget i saken er at det er åtte år til vi går tom for olje og at Jens Stoltenberg har skylda.

Her er grunnen til at jeg ikke tror på saken

  • Helge Ryggvik blir omtalt som oljeforsker. Det får meg til å tro at han har ingeniørutdannelse og er ekspert på oljereserver og kanskje også hvordan man beregner oljefelt og utvinner olje. Sannheten er at han har en doktorgrad fra Historisk Filosofisk fakultet, jeg tror det er i historie, og jobber på TIK-senteret. Hans spesialfelt er blant annet sikkerhet fra en samfunnsmessig og historisk perspektiv, ifølge noen kilder på nettet. I Forskerforum er han tidligere blitt titulert slik "økonomisk historiker og forsker ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur, UiO.". Det er absolutt legitimt for en økonomisk historiker å uttale seg om når oljen kan ta slutt i landet vårt, men hvorfor holder Dagbladet denne opplysningen skjult for meg?
  • Uttalelsene til Dagbladet tyder på at Ryggvik har en politisk og ikke en vitenskapelig agenda. Jeg vet ikke om det stemmer at han er medlem av Rødt, slik noen av leserkommentatorene i Dagbladet.no indikerte, etter at saken var lagt ut. Det er ikke poenget. Rødt er uansett et parti fult av fantastiske mennesker som står på for vanlige folk både lokalt og nasjonalet. Det er også helt fint at forskere blander seg inn i politiske debatter. Problemet er at Dagbladet ikke opplyser om at Ryggvik har politiske sympatier. De lar han lene seg på sin forskertroverdighet og holder skjult at han er radikalt politisk aktiv. Det synes jeg er et forsøk på løgn.
  • I saken bruker Dagbladet subjektiv ladete ord som "oljemygg" og "mektig og aggressivt Statoil", for egen regning, for å underbygge overdrivelsen.
  • Det er god presseskikk å prøve å finne kilder som kan balansere et utsagt. I denne saken ville det vært naturlig å forsøke å finne noen som er kritiske til Ryggviks påstand om at oljen tar slutt om åtte år. I saken er det ingen synlige tegn på at de har gjort dette. Den jobben må konkurrenter og fagblader ta seg av. Redaktøren i Teknisk Ukeblad har tatt pennen fatt selv for å advare mot det misvisende inntrykket Dagbladet skaper. Hans poeng er at tallene fra Ryggvik, som opprinnelig stammer fra BP, kun opererer med påviste oljereserver. Teknoligien gjør at utnyttelsen stadig blir bedre. Hans beregninger tilsier at Norge skal forstsette med olje i 40 år til. Kanskje mer om det også blir utvinning i Lofoten. Også Dagens Næringsliv har gjort det Dagbladet ikke gjorde og oppsøkt alternative kilder. Oljeindustriens Landsforening sier til avisen at selv uten ny teknologi og nye funn, blir det drift til 2040. Han påpeker dessuten at gassproduksjonen vil stige samtidig som oljeproduksjonen vil synke.
  • Ingen andre store medier har kastet seg på saken. Dersom det som stod der stemte, burde det vært oppstandelse i alle medier.
  • Det er valgkamp og Ryggvik markerer indirekte i saken sin motstand mot utbygging i Lofoten. En utbygging SV vil stanse og Arbeiderpartiet sannsynligvis er for. Jeg leser saken som et valgkampinnspill.
  • Dagbladet gjør litt for å rette opp skaden i dag. I en artikkel publisert nå i kveld er opposisjonen hørt. De benytter sjansen til å kritisere regjeringen. Det er jo jobben til oppisisjonen. Men de har også snakket med departementet for første gang. De sier dette: – Samme regnestykket brukt i 2000 ville gitt som svar at vi var tomme i år. Forutsetningen i regnestykket har ikke rot i virkeligheten, sier statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) til Dagbladet. Han gjentar påstanden til Oljeindustrien selv og Teknisk Ukeblad om at utvinningen blir gradvis nedtrappet fra 2015 til 2050.

Men det funket kanskje ikke så bra på forsida. Æsj. Jeg foventer meg så mye mer og skulle ønske det var lettere å være fan av Dagbladet om dagen.

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *