En av de tingene som er utrolig fascinerende med biodiesel er at det er mulig å lage biodiesel i en fabrikk eller på et laboratrium. Slik som for eksempel nettopp det Masterstudent Sondre Eikås ved universitetet i Ås holdt på med. Han forsket på hovrdan man kan dyrke frem alger for å produsere biodiesel raskere og enklere. Den største fordelen med alger er at man ikke trenger å bruke matjord, slik man for eksempel gjør om man lager det på Raps.

– Jeg dyrker dem med forskjellig nitrogenmengder. Noen av algene vokser med urin som nitrogenkilde – det fungerer like bra som kunstgjødsel, sier Sondre, og vil vise at avfallsprodukter godt kan brukes til produksjon av biodiesel, sa han i en artikkel på universitetets nettsted for et par år siden.

Allerede etter 14 dager, kan algene høstes og man kan lage biodiesel av dem. Utviklingen går raskt. Nasa jobber også med algebasert biodiesel. Teknikken har eksistert i minst tjue år, men nå begynner forskerne å finne ut hvordan man kan fremstille algene effektivt i stor skala. Noen forskere i New York har gjort store fremskritt.

Utrolig mange typer drivstoff konkurrerer om å sitte i fremtidens biler. Foreløpig er hybrid og elbiler på hype-toppen. Men hybridene har blitt slått av moderne gjerrige dieselmotorer når det gjelder co2-utslipp. Og fortsatt venter vi på en elbil som kan tilfredsstille kravene til en familiebil. Satsningen på bioetanol E85 går tregt i Norge, men har tatt av i Sverige. Hydrogenbiler har svært langt frem, og er myteomspunnet (hvor mange ganger har vi ikke sett biljournalister snakke om at den slipper ut rent vann uten å snakke om at du trenger et kullkraftverk for å produsere hydrogenet).

Kanskje biodiesel er fremtiden. Dieselmotorene har gjennomgått enorme teknologiske byks de siste årene og vi får utrolig mye kraft ut av små motorer. Dersom de kan gå på ren fornybar biodiesel produsert av alger, har vi kanskje en vinner? Særlig hvis det bare er å måke det på din eksisterende dieselbil?

PS: Etter å ha skrevet dette fant jeg en side hos Bellona som gir en fin oversikt over alger som drivstoff.

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *