Baard Vegard Solhjell skriver i bloggen sin som er gjentitt på VG Nett i dag at han ønsker å legalisere fildeling. De ønsker et lisenssystem ala Tono. Jeg skal ikke diskutere akkurat det forslaget her. Derimot skal jeg dokumentere at påstanden hans i samme sak faktisk stemmer. Han sier dette:

Hvis radioen hadde kommet i dag, ville nok bransjen ha ønsket å forby det også. Men akkurat som at radioen og kassetten ikke drepte musikken, er det en meningsløs påstand å hevde at fildeling gjør det.

Tar vi en titt på mediehistorien, stemmer faktisk påstandene til Solhjell. Det holder egentlig å ta en titt på Wikipedia under Radioens historie:

When radio was first introduced in the 1930’s many predicted the end of records. Radio was a free medium for the public to hear music for which they would normally pay. While some companies saw radio as a new avenue for promotion, others feared it would cut into profits from record sales and live performances. Many companies had their major stars sign agreements that they would not appear on radio.

Platebransjens sterke kamp mot radio kom samtidig med et enormt fall i platesalget som ble forsterket av økonomiske nedgangstider. Først når en avtale med radiostasjonene om betaling av en fast avgift for å fremføre musikk ble laget, ga bråket seg.

Temmelig likt situasjonen vi i dag har med fildeling. Nå er vi i fasen der noen ønsker å forby og noen ønsker å lovliggjøre. Det er de siste som kommer til å vinne. Spørsmålet er bare hvor lang tid det kommer til å ta og hvor lavt platesalget må droppe før en fildelingsavtale er i boks.

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *