FOTBALL Kampanje.com skriver at TV2 sitt system for å vise live fjernsyn via web kommer til å kollapse i dag. Årsaken er at kampen bare vises på mikrokanalen TV2 Sport og på tv2.no. Det er bare 70.000 som betaler for sportskanalen til TV2. Alle andre må ta til takke med webtv. Internett i Norge er ikke skalert for å vise webtv direkte til titusenvis av brukere samtidig. Derfor frykter både konkurrenten Lyse og nettleverandøren Telenor at hele systemet vil kollapse.

Det skyldes av TV2 har valgt feil tekonologi. TV2 Sumo, som er plattformen de viser webtv fra, koster 2388 kroner i året. Den er basert på teknologi fra Micorosoft. Spilleren er Windows Media Player og nå er de i ferd med å gå over til Silverlight som er Microsofts utfordrer til Adobe Flash. Løsningen er basert på en (eller flere) kraftige servere med fete linjer til Internett som leverer en videostrøm direkte til hver enkelt datamaskin som ser på. Det sier seg selv at det krever et stort rigg for å servere det samme til mange titusen brukere. Kneler ikke serveren, så kneler linja ut fra serveren. Flaskehalsene vil stå i kø.

Løsningen eksisterer og har eksistert en stund. For å få en så massiv nedlastningsjobb til å skalere må man ta i bruk fildellingsteknologi. Gjør man det sendes videobildene fra datamaskin til datamaskin og spres ut over nettet. Jo flere som ser på, jo flere å hente innhold fra. Dette vil skalere helt til det ikke er mer båndbredde igjen på selve nettet. Dermed er ikke lenger server og båndbredde på serveren flaskehalsen.

Noen har skjønt det. Det minst kjente eksempelet er kanskje TV3 Viasat Litauen, som du neppe vil ha mye glede av men kan titte på her. De bruker en spiller fra ravy.com som tilbyr kringkastere en utrolig billig løsning for streaming av sine kanaler på nettet basert på fildeling. Det finnes mer promiente eksempler da. For eksempel CNN som brukte peer to peer teknologi fra danske Octoshape for å vise innsettelsen av Obama. Da serverte de 26 millioner feeder. Det var så mange at det begynte å knake i hele nettet, men beviser at fildelingsteknologi for video skalerer bra.

Årsaken til at TV2 har valgt Microsoft er selvsagt kommersielle. Men det spørs om Microsoft får mer ut av det samarbeide enn TV2. Vi brukere ønsker bare mest mulig innhold som virker på skjermene våre.

PS: Dersom du ikke har TV Sport eller Sumo kan du prøve ut dette trikset via parabolen.

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *