Jeg brukte forrige bloggpost til å skryte av iPhone og fortelle at den representerer et paradigmeskifte for mobilt Internett i Norge. Men iPhone 3G er langt fra perfekt. Det er faktisk en rekke ting med den rådyre dingsen (den koster over sju tusen fem tusen [redigert etter leserkommentarer] som rett og slett er elendig sammenliknet med konkurrentene. Her er min toppliste over de viktigste tingene iPhone 3G mangler:

 1. Skikkelig støtte for sykronisering med Microsoft Exchange.
  Det er lett å komme i gang med å lese og sende jobbmail på iPhone. Men etterhvert oppdager du at det mangler en rekke funksjoner. Du får ikke søkt i kontaktlistene. [Oppskrift for søk i kontaklistene ligger i innlegg av Grrd nedenfor. Takk!]  Kalenderstøtten er svært primitiv og du må regne med at det går skeis om du skal booke og bekrefte møter via telefonen. Mail for Exchange for Nokia er rett og slett veldig mye bedre.
 2. Klarer ikke sende og motta MMS
  Hva skal vi si? Denne telefonen er ikke laget for Europeiske forhold og noen valgte å prioritere bort støtte for MMS. Håpløst. Selv mor sender nå bilder via mobilen og du, teknohodet i familien, klarer ikke å se dem. (Jada, jeg vet det finnes noen hack men de er strengt tatt elendige)
 3. Støtter ikke visittkort
  En av funksjonene jeg bruker mye på telefonen er muligheten for å sende visitkort og kontaktinformasjon via SMS. En standard som vCard funker mellom ulike telefonmodeller. Men iPhone støtter ikke denne og du må pønsje på gamlemåten.
 4. Batteritiden er for dårlig
  Med min forrige telefon kunne jeg lade den opp, dra på hytta og fortsatt ha batteri igjen på søndag kveld. Det kan du glemme med iPhone. Du må lade hver dag. Du må lade i lunsjen også om du er aktiv.
 5. Kan ikke ta opp video
  De fleste mobiler kan i dag ta opp video med VGA kvalitet. Nok til å poste på YouTube, sende en snutt av babyen til bestemor eller et nyhetsklipp til en nettavis. iPhone har ikke støtte for å ta opp video.
 6. Dårlig kamera
  Kameraet har relativt lav oppløsning på to megapiksler. Det kunne vært til å leve med om kameraet var godt, det er det ikke. Spesielt irriterende er det at kameraet har så dårlig nærgrense. Glem makrobilder.
 7. Du kan ikke kjøre via GPS'en
  Noe av det meste med Nokia sine GPS-telefoner er den fantastiske støtten for kart og ruting via mobilen. Den er helt på høyde med separate GPS'er. iPhone har GPS, men Apple har gjort det slik at det ikke er mulig å kjøre via GPS'en. Årsaken er at selskapet har sperret i avtalene sine for at program som kjøres på telefonen kan støtte såkalt turn by turn. Det er funksjonen som sier "I neste rundkjøring, ta tredje avkjørsel". Uten den er du lost. Bokstavelig talt.
 8. Kalenderen har ikke ukesvisning
  Kalenderen støtter bare daglig og månedlig visning. Det er ingen visning som gjør det lett å sjekke hvilken dag denne uka det er ledig plass til møter.
 9. Du kan ikke laptopsurfe med den
  Du har kjøpt deg 3G telefon for å være koblet opp hele tiden. Noen ting er det bare mulig å gjøre via laptopen. F.eks å lage en powerpoint. Men da må du være offline om du har iPhone 3G og ikke er innenfor en trådløssone. Et stort setback i forhold til ande mobiler. Det finnes noen hack som kan løse dette, men de er halvlovlige og vanskelige å få til.

OPPDATERT: Flere nettsteder, både her på klikk.no og dagbladet.no melder nå at også Telenor skal begynne å selge iPhone. Det er gode nyhter for de som må ha Telenor fordi jobben har konsernavtale, eller av andre grunner ikke ønsker å bytte.

Google AdSense – Automatic placement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *